You are currently viewing Ines Vidič se je prebila v organizacijski vrh svetovne odbojke

Ines Vidič se je prebila v organizacijski vrh svetovne odbojke

Ines Vidič je spet odbojkarska svetovna popotnica. Potem ko je obe najtežji leti covida-19 prebila (skoraj) doma kot izvršna direktorica novogoriških odbojkaric, se je po koncu minule slovenske prvoligaške sezone kot event manager organizacije Volleyball world vrnila na prizorišča največjih mednarodnih odbojkarskih tekmovanj.

KANAL, 23.12.2022 > Potem ko so jo od maja delovne obveznosti na turnirjih svetovne lige narodov, evropske lige prvakov ter moškega in ženskega svetovnega prvenstva vodile skoraj po vseh koncih sveta, je te dni Ines Vidič spet doma. 

Delovno dokaj miren december bo hitro minil, saj ima Ines za leto 2023 že veliko načrtov: “Mednarodna odbojkarska zveza FIVB mi je ponudila, da bi šla v izobraževanje za tehničnega delegata. Glede tega bom še razmislila, a mi je bliže nadaljevanje dela event managerja v organizaciji Volleyball world, kjer se prihodnje leto obeta veliko programa v okviru moške in ženske svetovne lige narodov. V bolgarski del organizacijske ekipe za moško evropsko prvenstvo so me že povabili. Prav tam bo igrala tudi naša reprezentanca. Obeta se mi tudi delo na katerem od turnirjev svetovne serije na mivki, vrhunec pa bodo verjetno kvalifikacije za olimpijske igre.”

Od igralke do direktorice 

Ines Vidič je 36-letna organizatorica in voditeljica na največjih svetovnih odbojkarskih dogodkih. Jeseni je kot event manager organizacije Volleyball world delala na moškem in nato še na ženskem svetovnem članskem prvenstvu na Poljskem. Izhaja iz kanalske odbojkarske družine. Pokojni oče Rado je bil odličen igralec Salonita. Ines so v novogoriškem klubu pred člansko športno kariero ustavile poškodbe. Ob študiju managementa v Kopru se je nato podala v organizacijske vode. V Kanalu je bila predsednica kluba za odbojko na mivki, v Novi Gorici pa izvršna direktorica kluba. Na državni ravni se je kalila kot organizacijski direktor pri državnemu prvaku ACH Volleyju in kot vodja podpornega osebja reprezentanc. Preboj na mednarodno organizacijsko odbojkarsko sceno ji je uspel jeseni 2017, potem ko se je izkazala kot izvršni direktor svetovnega prvenstva mlajših članic v Ljubljani. Od tedaj dela kot event manager pri mednarodnih organizacijah FIVB in Volleyball world. Delala je tudi na turnirjih svetovne lige narodov in na zaključnem turnirju evropske moške lige prvakov v Ljubljani.

Ines Vidič Odbojka

Katere so bistvene naloge in značilnosti dela event managerja?

“Kot event manager vodiš in nadzoruješ lokalne organizatorje v skladu s pravili, ki jih Volleyball world v sodelovanju s FIVB postavlja za največje dogodke. S sodelavci skrbiš za marsikaj, kar se odvija od roba igrišča do hotela. Pripravljamo navodila, logistiko, skrbimo za marketing, medije, za stike z igralci, ekipami, za nastanitve, prevoze, varovanje. V skupinskem delu svetovnih prvenstev, ko se odvijajo po štiri tekme na dan, so delavniki kar dolgi. Začneš ob osmih in pred drugo uro zjutraj naslednjega dne ni spanca. Posebej moški del SP je bil zaradi večjega števila gledalcev, medijev in raznih zahtev zelo stresen. Včasih je bilo po tekmah kar težko krotiti gnečo, ki je nastajala med raznimi poskusi lova na igralce in trenerje. So pa osebni stiki z aktualnimi in nekdanjimi zvezdami svetovne odbojke lep del poklica event managerja. Slovenija si je z vrhunskimi rezultati reprezentance in z odlično izvedbo prireditev pridobila ugled in če dobro delaš, se ti odprejo marsikatera vrata.”

Kakšne pa so jezikovne zahteve?

“Govorim angleško in špansko. V Alicanteju sem bila že na študijski izmenjavi. Po začetku dela v mednarodni odbojki sem se leta 2018 tja začasno preselila, spletla kar nekaj prijateljstev in delala na mednarodnih projektih, kjer sem organizirala tudi programe vzporednega učenja španščine in igranja odbojke na mivki za tujce, tudi za nekaj slovenskih igralk.”

Ali menite, da bi lahko tudi Goriška in Primorska gostila kakšno večje odbojkarsko tekmovanje?

“Gotovo. Sredi mesta imamo skoncentrirano športno središče s stadionom, zunanjimi igrišči, dvoranami in z dvema hoteloma. Mnogi uspešni organizatorji po svetu nimajo vsega tega tako na kupu kot mi, a mi te prednosti v športnem turizmu še ne znamo prav izkoristiti. Za prirejanje velikih tekmovanj kategorij od U-16 do U-20 imamo infrastrukturo. Koper in Portorož bi lahko kandidirala za tovrstne prireditve na mivki. Do takšnih prvenstev je lažje priti in jih izpeljati, ker je tu več v rokah nacionalne odbojkarske zveze kot pri članskih tekmovanjih. Treba je zbrati pravo lokalno organizatorsko ekipo in ustvariti informacijsko platformo, kjer bo na enem mestu zbrano vse, kar vrhunski športniki in ekipe, ki bi prišli k nam, potrebujejo. Do prave priložnosti je najprej treba skrbeti za živahno celoletno odbojkarsko dogajanje. V Novi Gorici je del tega odbojkarski otroški kamp domačega reprezentanta Dejana Vinčića.”

Spomladi ste se kot izvršna direktorica Gen-I Volleyja poslovili. Kakšen je sedaj vaš pogled na to obdobje?

“Bilo je uspešno, a prekratko. Z delom sem začela pred sezono 2020/2021, za to, kar sem si zastavila, bi potrebovala štiri leta. Glavne stvari – odpravljanje dolgov, medčloveški odnosi, sistem dela in krepitev mlajših selekcij – so se sicer premaknile bistveno na bolje. Ko sem prišla, smo imeli v podmladku 75 deklet, ko sem odšla, jih je bilo 127. Mladinke so bile državne prvakinje, članska ekipa pa tretja. Z vodstvom kluba pač nismo več našli skupne poti naprej. Smo se pa razšli korektno, s klubom ostajam v stikih. Pred nedavnim sem pomagala pri organizaciji državnega prvenstva v odbojki sede.”

*Prispevek je v celoti povzet s spletnega portala Primorske Novice

Odbojka - ines_in_giba
Odbojka - Ines in Dejan

Dodaj odgovor