You are currently viewing Slovenka, ki dela za olimpijske igre in ima rada Bolgarijo

Slovenka, ki dela za olimpijske igre in ima rada Bolgarijo

Slovenka Ines Vidič je ključna figura pri organizaciji moškega evropskega prvenstva v odbojki, kjer poleg Italije, Severne Makedonije in Izraela, kot sogostiteljici sodelujeta še Bolgarija in Varna. Je vodja dogodkov za Evropsko zvezo in je odgovorna za to, da je vse, kar se dogaja okoli igrišča, v redu.

Ines trenutno živi v Parizu in je vključena v organizacijo na olimpijske igre leta 2024. Njena vloga je Višji vodja tehnične organizacije odbojke na mivki.

INES IN BOLGARIJA

Bolgari se šalijo, da je že skoraj domačinka, saj jo redno napotujejo na velike dogodke, ki jih gostimo. Tukaj je bil na olimpijskih kvalifikacijah 2019, dveh odbojkarskih turnirjih lige narodov in zdaj na Eurovolleyju 2023.

»Ko me v intervjujih vprašajo, katera je moja najljubša država organizatorka, vedno odgovorim Bolgarija. In to je res pošten odgovor. Ker zelo cenim način, kako tukaj ravnajo z mano in kako enostavno delam z vsemi. Poleg tega, da smo sodelavci v času odbojkarskih dogodkov, smo s posamezniki postali zelo dobri prijatelji. Skozi vse leto smo v stiku, tudi ko ne delamo skupaj. V Bolgariji sem vedno zelo lepo sprejeta, čutim spoštovanje. In jaz spoštujem, kar počnejo vsi v tej organizaciji,« je odkrita Ines.

BOLGARIJA IN INES

Čustva med Bolgarijo in Ines Vidič so obojestranska.

»Naš odnos do vseh mednarodnih zvez, ki pridejo sem, je enak. Je pa delo z Ines izjemno enostavno, pa ne samo zato, ker se že dobro poznava. Tako je že od prvega trenutka. Velika profesionalka, vedno pripravljena pomagati in razvijati naše ideje. Ona ni samo nekdo, ki je prišel sem nadzorovati naše delo. Je del naše ekipe. In imamo veliko izkušnj in veliko samozavesti, da smo odlična ekipa, ki deluje na zelo visoki ravni,« pravi direktor Eurovolley 2023, Boris Halachev.

ZGODBA O INES

Ines je nekdanja lokalna odbojkarica.

»V Sloveniji sem igrala na “normalni” lokalni ravni. V reprezentanco mi ni uspelo, zelo mlada sem si poškodovala koleno in se stalno borila s to isto poškodbo, ki mi je onemogočala resno igranje odbojke. Takoj po prenehanju igranja odbojke sem se začela ukvarjati s športnim menedžmentom. Sprva lokalno, nato nacionalno, a nekako “naravno” me je življenje pripeljala tu, kjer sem. Tako se zadnjih 10 let ukvarjam z odbojko in odbojko na mivki,« pravi Ines. 

Slovenka je ustanovila tudi lastno športno menedžersko podjetje, ki organizira kampe za otroke in sodeluje z nacionalnimi športniki svoje države.

»Večino mojega življenja predstavljata odbojka in odbojka na mivki. Imam svoje podjetje, organiziram poletne kampe, delavnice za mladostnike, kjer sodelujemo s psihologi, trenerji, terapevti. Mladostnikom nudimo podporo in jih pripravljamo na športno pot. Razvijam tudi Erasmus+ projekte, vodila sem odbojkarske klube, še vedno imamo družinski klub odbojke na mivki in še veliko več,« pravi Ines.

Vidičeva je projektno zaposlena pri Svetovni in Evropski odbojkarski zvezi, kot vodja dogodkov.

Njena zadolžitev je poskrbeti, da gostitelji izpolnijo zahteve, ki jih določa nosilec tekmovanja, te pa so postavljene in navedene po točkah. V takem okolju je zelo pomembno, da si prilagodljiv in ne le izvršitelj zapisanih pravil. 

FLEKSIBILNA INES

»Ne le opravljam svojega dela. Pomagam organizatorjem izpolniti zahteve mednarodne zveze, seveda. Mislim pa, da je ena od prednosti, ki jih imam kot vodja dogodkov, ta, da sem igrala odbojko in opravljala različne funkcije na lokalni, državni in mednarodni ravni. Začela sem kot navadna sekretarka in šla skozi veliko različnih funkcij. In upam si trditi, da sem seznanjen s skoraj vsem, kar bi se lahko na odbojkarskem dogodku zgodilo. Torej, ko delam kot vodja dogodkov, ne razmišljam samo tako, kot “bi moralo biti”. Razmišljam tudi kot organizator. Ne gledam samo na to, kaj piše v pravilih, ampak iščem najboljši kompromis za obe strani. Ker gre za timsko delo. Pravila je treba upoštevati, a organizator mora pustiti svoj pečat. Navsezadnje je to tisto, ki da dušo dogodku in razlog zakaj si sploh te organizacije želijo,« pravi Ines.

INES V PARIZU

Olimpijske igre v Parizu že trkajo na vrata in v francoski prestolnici so priprave v polnem teku.

»V dveh mesecih, odkar sem v organizaciji, sem se ogromno naučila. Dobro vem, kaj se dogaja v odbojkarski organizaciji. A olimpijske igre so nekaj povsem drugega. Toliko stvari je treba narediti, na katere sploh ne pomislimo. Ves Pariz postaja veliko gradbišče. Običajno, ko greš v mesto, vidiš drevesa, avtomobile, travo. Zdaj pa razmišljamo, kako jih zaščititi, prišlo bo do spremembe prometa, obnavlja se infrastruktura, gradijo se novi objekti. Razmišlja se o tem, kako največje znamenitosti mesta vtkati v olimpijske igre. Super je opazovati in sodelovati v teh dejavnostih. Sprememba v Parizu se že čuti, in to zelo. Celotno mesto je v prenovi. Domačini postajajo nervozni, a mislim, da ne bo veliko delov mesta ostalo nedotaknjenih. Poleg vsega pa so igra v Parizu velikanska blagovna znamka sama po sebi,« pravi Ines.

INES IN BOLGARSKI NAVIJAČI

Ponovno jo vračam v Bolgarijo s prošnjo za sporočilo bolgarskim oboževalcem.

»Vedno sem zelo vesela, ko vidim, kako bolgarski navijači napolnijo dvorano. V Sofiji sem imela poseben trenutek z zelo majhnim otrokom, mislim da je bil star 4 leta. Zaljubil se je vame. Na tekme je prihajal s svojim dedkom, vedno je sedel zraven mene in vzklikal “bolgarski junaci”, objemal me je, me v bolgariščini spraševal o meni,… To so trenutki, ki jih ne bom nikoli pozabila. Način, kako navijači podpirajo ekipo, je neverjeten. Podpirajo tudi organizatorja, ker kupujejo vstopnice in skoraj vedno napolnijo dvorano, ko igra Bolgarija. To ni nekaj, kar vidimo povsod. Rekla bi jim: Bodite tu za ekipo. Ker imate dobro ekipo in delujočo zvezo. Nadaljujte z dobrim delom skupaj,« je zaključila Ines in izrazila upanje, da se bo vsaj ena od njenih dveh ekip v zapleteni skupini B v Varni – Slovenija in Bolgarija – uvrstila na final four Eurovolleyja 2023 v Rimu.

Avtor: Krasi Panov

Vir: NOVSPORT 

Dodaj odgovor